Search
Close this search box.

HORLOGE GIDS

KOPEN

De grootste uitdaging die u tegenkomt bij het kopen van een horloge, is om te bepalen of uw model echt of namaak is. In sommige gevallen is het spotten van een namaakhorloge vrij eenvoudig; ofwel zijn de materialen niet voldoende, ofwel is de naam van de horlogemaker verkeerd gespeld. Maar in andere gevallen is het een echte test. Makers van namaakhorloges zijn geëvolueerd om ‘supernep’-modellen te produceren. Dit betekent dat ze de uurwerken van secundaire bronnen proberen te kopiëren of te kopen. Uw horloges kopen bij een betrouwbare online retailer zoals Horlogewinkel is een manier om deze zorgen weg te nemen. Vandaar dat wij uw horloge ook bij eventuele problemen kosteloos oplossen tot wel 2 jaar!

SCHOONMAAK

Reinheid is echt naast godsvrucht. Door de buitenkant schoon te houden, wordt voorkomen dat vreemde deeltjes binnendringen en het mechanisme beïnvloeden. Veeg uw horloge af en toe voorzichtig schoon om stof, vuil, transpiratie en vochtophoping te verwijderen. Afvegen met een schone zachte doek is voldoende, maar afvegen met een microvezeldoek is ideaal. Deze routine behoudt het uiterlijk en verlengt de levensduur van uw horloge.

Niet-waterbestendige horloges reinigen: dit gaat niet alleen over water. Stel niet-waterbestendige horloges niet bloot aan elk type vocht, omdat dit hun functie in de loop van de tijd kan beïnvloeden. Als uw horloge in contact komt met vocht, veeg het dan onmiddellijk af met een droge, zachte doek en laat u door een getrainde professional beoordelen om te zien of uw horloge op enigerlei wijze is aangetast.

Waterbestendige horloges reinigen: Gebruik een zachte, vochtige doek om de kop van het horloge schoon te maken en veeg het vervolgens af met een droge, zachte doek. Maak metalen armbanden schoon met een mild sopje en een babytandenborstel.

ONDERHOUD

Om uw horloge zo goed als nieuw te houden, moet elke drie tot vijf jaar een volledige revisie van het uurwerk worden uitgevoerd. Vraag hierover advies aan een erkende reparateur. We raden u ook aan uw horloge in de originele doos en rechtop te bewaren als u het niet draagt.

Leren riemen: Echt leer is organisch materiaal. Dit betekent dat het in de loop van de tijd waarschijnlijk zal verslechteren. Om voortijdige verslechtering te voorkomen, moet u de blootstelling van uw uurwerk aan direct intens licht, vocht, hoge vochtigheid, cosmetica of olieachtige producten beperken, aangezien deze vlekken en verkleuring van de band veroorzaken. Mocht uw horloge met bovenstaande in aanraking komen, droog de band dan direct af met een zachte absorberende doek.

Batterijen: De levensduur van een quartz horloge batterij wordt geschat op gemiddeld 2 tot 3 jaar. Factoren die de levensduur van de batterij aanzienlijk beïnvloeden, zijn de leeftijd en staat van het uurwerk en het type horloge – analoog/chronograaf of digitaal. Hoe meer functies een horloge vervult, hoe vaker de batterij vervangen moet worden. Vervang batterijen die uw horloge niet meer van stroom kunnen voorzien onmiddellijk om lekkage van de batterij en schade aan het mechanisme te voorkomen. Laat batterijen alleen vervangen door erkende reparateurs.

Temperaturen: Vermijd hoge temperaturen of abrupte temperatuurveranderingen: Warmwatertemperaturen of het onmiddellijk daarna in warm en vervolgens in koud water dompelen van het horloge heeft invloed op de vorm van de pakkingen en kan ertoe leiden dat er water naar binnen sijpelt.

Druk: Vermijd snelle en plotselinge drukveranderingen: Vermijd duiken tenzij je horloge daarvoor is gebouwd, omdat de drukverandering ertoe kan leiden dat de pakkingen scheuren en er water naar binnen kan sijpelen.

Blootstelling aan chemicaliën: Stel uw horloge nooit bloot aan sterk gechloreerd water of schurende zeep. Deze bevatten bijtende chemicaliën die uw uurwerk beschadigen.

WATERBESTENDIGHEID

Waterbestendige horloges variëren in mate van waterbestendigheid. Het is voor geen enkel horloge een permanente toestand. Na verloop van tijd kan het kristal tekenen van condensatie of oxidatie op de wijzerplaat vertonen, terwijl pakkingen en afdichtingen de neiging hebben te verslechteren. Laat elke 12 tot 18 maanden de waterbestendigheid van uw horloge beoordelen. Als uw horloge is ontworpen voor wateractiviteiten, zorg er dan altijd voor dat de kroon naar beneden is geduwd of stevig is vastgeschroefd voordat u het aan water blootstelt. In het water de kroon en/of drukknoppen niet bedienen of afstellen. Er kan water in de behuizing sijpelen. Maak uw horloge na contact met zout of chloorwater onmiddellijk schoon met schoon water en droog het af met een zachte doek. Als het horloge een draaibare ring heeft, draait u de ring om zand of zout te verwijderen.

Dompel uw horloge nooit onder in de maximale diepte die wordt aanbevolen door de fabrikant. De door de fabrikant aangegeven waterdichtheid verwijst naar de vooraf bepaalde maximale diepte waarin het horloge veilig kan worden ondergedompeld. Fabrikanten bepalen het niveau van waterbestendigheid op basis van tests uitgevoerd in laboratoria. Het is zeer onwaarschijnlijk dat u uw horloge in laboratoriumomstandigheden zult dragen. Lees de handleiding van de fabrikant van het horloge om te bepalen hoe voorzichtig u moet zijn met uw uurwerk.

Duw, stel of open nooit de kroon en de drukknoppen van uw horloge wanneer het in water is ondergedompeld: water dringt een horloge binnen via het gat in de kroon. De steel van de kroon is via een gat in de kastrand aan het uurwerk van het horloge bevestigd. Door de kroon te verplaatsen, wordt de pakking samengedrukt en gespannen. Er zal water in het horloge sijpelen.

Druk niet op de knoppen van een chronograafuurwerk terwijl u in het water bent, tenzij de fabrikant aangeeft dat dit veilig is.

Zorg ervoor dat de kroon van uw uurwerk is vastgeschroefd als u van plan bent het in water te dragen. Zorg ervoor dat deze goed vastzit voordat u in contact komt met water. Een geschroefde kroon wordt vastgeschroefd aan een buis met schroefdraad in de kast van het horloge. Wanneer de kroon wordt aangedraaid, sluit de gecomprimeerde pakking in de kroon de opening af en voorkomt dat water het horloge binnendringt.

Laat geen water binnen via de achterkant van de kast: het type achterkant bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het is voor water om in het horloge te sijpelen.

Laat uw horloge jaarlijks testen op waterbestendigheid: onderdelen van het horloge zullen na verloop van tijd verslechteren, met name de pakkingen. Pakkingen verzegelen de verbindingen tussen de horlogekast en de kroon, het glas en de achterkant van de kast. Ze zijn gemaakt van nylon, teflon of rubber en voorkomen dat er water in het horloge sijpelt. De conditie van pakkingen verslechtert na verloop van tijd, waardoor ook de waterdichtheid zal afnemen. Laat je horloge testen om er zeker van te zijn dat het nog steeds waterbestendig is.

OPWINDEN EN INSTELLEN

Mechanische handmatige (handopwinding): Wind uw horloge elke dag op hetzelfde tijdstip volledig op. Pas op dat u de kroon niet forceert. Als het stopt of u weerstand voelt, stop dan met opwinden. Het forceren van de kroon kan het instelmechanisme beschadigen.

Mechanisch Automatisch: Een automatisch horloge moet dagelijks worden gedragen voor topprestaties en eens in de twee weken worden opgewonden. Als u uw horloge niet elke dag draagt, moet u het twee keer per week opwinden. Om uw automatische horloge van stroom te voorzien, draait u de kroon 20 tot 40 slagen. Een horloge met een geschroefde kroon moet na het opwinden worden vastgezet en ingesteld om de waterbestendigheid te garanderen.

De datum instellen: Pas de datum op uw horloge nooit aan wanneer de uurwijzer tussen 9 en 3 uur (met de klok mee) staat om schade aan de tandwielen en het rondsel van uw horloge te voorkomen.

DINGEN DIE JE MOET VERMIJDEN

Extreme Temperaturen: Extreme temperaturen kunnen de prestatie van een horloge kritisch veranderen. Stel uw horloge niet bloot aan temperaturen boven 60°C en onder 0°C, tenzij de fabrikant expliciet aangeeft dat dit veilig is.

Magnetische velden: Magneten kunnen ervoor zorgen dat uw horloge langzaam of snel loopt of helemaal stopt. Na verloop van tijd verandert de herhaalde indirecte blootstelling van een horloge aan magnetische velden van welke aard dan ook de prestaties. Plaats uw horloge niet in de buurt van subtiele permanente magneten zoals die in computers, luidsprekers, koelkastmagneten en mobiele telefoons worden aangetroffen. Breng uw horloge van tijd tot tijd naar een gespecialiseerde deskundige van Authorized Repair om het te demagnetiseren. Het duurt maar een paar minuten. Als het horloge sterk gemagnetiseerd is, raden we aan om het uurwerk volledig te onderhouden.

Inslagen: Onverwachte schokken of schokken kunnen schade aan de kast, het glas, de interne onderdelen (wijzerplaat, wijzers en beweging) van uw horloge tot gevolg hebben. Schokken en stoten, zelfs als ze geen blijvende sporen achterlaten, kunnen de prestaties van uw uurwerk beïnvloeden en zal hoogstwaarschijnlijk nagekeken worden. Dus ook als uw horloge geen zichtbare schokken vertoont, laat het dan nakijken en beoordelen door een erkende reparateur. Houd er ook rekening mee dat sommige fabrikanten impacts niet met hun garantie dekken.

Chemicaliën: vermijd contact met cosmetica, geurstoffen, detergenten, oplosmiddelen, enz. Langdurige blootstelling aan de chemicaliën die ze bevatten, kan de kast, pakkingen, leren band of armband van uw horloge beschadigen.

Scroll naar boven